Data 28 lutego 2016 21:39
BY pm4
W lutym, w ramach tygodnia pod hasłem „Praca kucharki” dzieci z grupy „Biedronek” zapoznały się z wyglądem i wyposażeniem przedszkolnej kuchni. Podczas zwiedzania przedszkolaki miały możliwość z bliska obserwować pracę, jaką wykonują panie kucharki. Poznały też kuchenne wyposażenie – rozpoznawały i nazywały znajdujące się tam urządzenia i akcesoria potrzebne w codziennym przygotowywaniu pysznych i zdrowych posiłków. Nasza intendentka – Pani Jola przybliżyła dzieciom zasady bezpiecznego korzystania z tych urządzeń, zwróciła również uwagę na strój, jaki posiadają kucharki w trakcie pracy.
Dzieci z grupy czterolatków doskonale wiedzą, że aby być zdrowym należy się między innymi prawidłowo odżywiać, rozumieją również potrzebę spożywania dużych ilości owoców oraz warzyw. Korzystając więc z wizyty w kuchni oraz z myślą o witaminkach, postanowiliśmy zrobić sok. Zanim jednak przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku- sokowirówką , jego działaniem oraz przypomniały sobie zasady bezpiecznego korzystania z tego typu urządzeń. Następnie dokładnie umyły ręce i założyły ochronne fartuszki oraz czepki kuchenne. Tak przygotowane, kolejno podchodziły i wkładały owoce i warzywa do dyszy sokowirówki. Następnie degustowały sok, określały kolor i smak.
Soczek z marchewki i jabłuszka wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był własnoręcznie przez dzieci, w dodatku bez cukru i konserwantów.
Dziękujemy Paniom z kuchni za miłe przyjęcie.
Joanna Burgraf, Anna Filipkowska PM nr 4